måndag 17 december 2007

Rubrik: Julhandeln slår alla rekord

Varje år slår vi rekord i julshopping, vi shoppar för flera flera miljarder kronor under julmånaderna. Konsumtion är en livsstil, en livsstil alla måste och nu också kan leva. Vi står på toppen av en högkonjunktur och folk har mer pengar en någonsin. Hur tjänar vi så mycket pengar?

Jo, vi jobbar på jobb vi inte gillar eller jobbar så mycket at vi blir utbrända. Stress är detta millenniums stora depression, vår stora tragedi. Pinsamt. Folk jobbar så hårt och mycket att de tillslut inte längre klarar av de allra simplaste uppgifter, de blir sjukskrivna, får sjukpenning, lever på samhället vars medborgare då måste jobba hårdare för att skatterna höjs.

Utbrända som kommer tillbaka till arbetet efter en sjukskrivning mjukstartar på jobbet genom att ”jobbträna”, hur töntigt är inte de? Skulle en bonde på 1800-talet som haft det lite kämpigt under högsäsongen komma tillbaka och ”jobbträna”?

Överallt finns reklam för saker du måste ha för att vara inne, för att underlätta livet, för att kunna vara en god medborgare. Vi köper så mycket skit vi inte behöver! Handel uppmuntras av staten, har ni läst Svenskt Näringslivs nya kampanj ”Sagan om gumman som handlade för lite”? En kampanj som får det att krypa i kroppen på mig, en äcklig kampanj.

Jag var på Täby Centrum idag, klockan var 12 på en måndag och jag kunde inte hitta en parkeringsplats på någon av de tre planen i parkeringshuset! Det var fullt! Klockan 12 på en måndag! Vad säger det om denna sjuka livsstil? Om vår vardag? Om våra "behov"? Konsumera mera?

Inga kommentarer: